Palermo (Siciliaans: Palermu) is de hoofdstad van de autonome regio Sicilië, op het gelijknamige eiland dat zuidelijk van de laars van Italië ligt. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrreense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Met 721.163 inwoners in 2005 is het de op vier na grootste stad van Italië. De volgende frazione maakt deel uit van de gemeente: Acqua dei Corsari.

De gelijknamige provincie, waar de stad hoofdstad van is, bevindt zich tussen de provincies Trapani en Messina.

Palermo is een universiteitsstad. Het heeft een voetbalclub (US Palermo), die in de subtop van de serie A (Italiaanse eerste klasse) en in het UEFA Cup-toernooi gespeeld heeft, en dit na jarenlang te hebben liggen ploeteren in de onderste regionen van de serie B (Italiaanse tweede klasse). Maar anno 2013 is ze opnieuw gedegradeerd.

Er ligt een vliegveld op 30 kilometer afstand van de stad: Luchthaven Falcone e Borsellino (vernoemd naar de twee wereldberoemde door de maffia in het begin van de jaren '90 vermoorde rechters). Het spoorwegstation Palermo Centrale heeft verbindingen met de belangrijkste steden van het eiland. Verder heeft de stad een belangrijke haven, van waaruit op vele bestemmingen wordt gevaren.