Catania is de op een na grootste stad van Sicilië, gelegen aan de oostkust van het eiland. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. In 2005 had de stad ruim 307.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van de Etna, de actieve vulkaan die ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad ligt. Sint-Agatha is de beschermheilige van de stad.

De stad heeft een commerciële haven, een internationaal vliegveld, Catania-Fontanarossa, en een treinstation, Catania Centrale. In 1999 is het eerste deel van de metro van Catania in gebruik genomen tussen de stations Borgo en Porto. Verder heeft Catania de meeste theaters van het eiland. Er bevinden zich veel theatergroepen, zowel professionele als amateur-theatergroepen, in de stad.

De componist Vincenzo Bellini is in 1801 in Catania geboren en de beeldhouwer Emilio Greco in 1913. De hedendaagse populaire zangers Mario Venuti, Carmen Consoli, en Patrizia Laquidara zijn eveneens uit Catania afkomstig.

Catania heeft een voetbalclub, die in het seizoen 2006-2007 voor het eerst sinds lange tijd weer in de Italiaanse Serie A speelt.